ORGÁNICOS VS. WHOLE FOODS
PRODUCTORES ORGÁNICOS Y EL
SISTEMA DE CALIFICACIÓN DE WHOLE FOODS
Los productores orgánicos que proveen a Whole Foods están en desacuerdo
con el nuevo sistema de calificación de la compañía que otorga puntajes más
altos a algunos productos no orgánicos que a los orgánicos, solo por cumplir
ciertas prácticas ambientalmente responsables.
ENGLISH VERSION BELOW: Organic farmers that supply Whole Foods complain that the company’s new grading system gives a highier grade to some non organic product than to organic ones, just for performing some environmentally responsible practices.
ENGLISH VERSION BELOW: Organic farmers that supply Whole Foods complain that the company’s new grading system gives a highier grade to some non organic product than to organic ones, just for performing some environmentally responsible practices.
Un artículo en el Seattle Times (1) informa del descontento de algunos productores acerca de que la empresa Whole Foods está usando discretamente sus formidables capacidades de mercadeo y su credibilidad por parte de los consumidores para intentar convencerlos de que los productos cultivados en forma convencional son tan buenos,o en casos aún mejores, que sus productos orgánicos. Los compradores tienen la opción de elegir sus frutas y vegetales con una designación de “bueno”, “mejor” y “el mejor” según las prácticas ambientales empleadas, independientemente de los estándares orgánicos.
Quienes han estado
proveyendo por mucho tiempo a Whole Foods se quejan de que el programa de la
compañía llamado “Cultivado Responsablemente” (Responsibly Grown) puede otorgar
a un productor que no cumple con los estrictos requisitos de la certificación
orgánica federal (de los EEUU) la misma categoría que a un productor orgánico y
hasta una más alta.
El programa otorga a los alimentos que son
producidos siguiendo algúnas de las actividades ambiental y socialmente
responsables calificaciones que pueden ser mayores a las otorgadas a productos que
tienen que seguir los estrictos estándares orgánicos del Departamento de
Agricultura de los EEUU (USDA).
Las ventas
de los productos orgánicos certificados crecen a gran velocidad, habiendo
llegado al 11% el último año con US$ 39.000 millones, según la Organic Trade
Association.
Productores
convencionales pueden obtener la categoría de “mejores” a pesar de continuar el
uso de algunos pesticidas que están prohibidos para los orgánicos ..
Pero la compañía aduce que los productores orgánicos
pueden obtener 78 de los 220 puntos requeridos para la categoría de “mejores”
simplemente por algunas de las cosas que ellos ya hacen para obtener la
certificación orgánica.
1) Organic
farmers’ relationship with Whole Foods sours over new rating system (By STEPHANIE
STROM, The New York Times,
June 13, 2015 at 4:11 pm). Citado por Google Alerts <googlealerts-noreply@google.com> Organic, Junio 14, 2015)
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ORGANIC FARMERS VS.
WHOLE FOOD’S GRADING SYSTEM
Organic farmers that supply Whole Foods complain that the company’s new grading
system gives a highier grade to some non organic product than to organic ones,
just for performing some environmentally responsible practices.
An article in The Seattle
Times (1) report that some organic farmers contend Whole Foods is quietly using
its formidable marketing skills and its credibility with consumers to convey
that conventionally grown produce is just as good — or even better — than their
organically grown products. Shoppers can choose from fruits and vegetables
carrying the designation of “good,” “better” or “best” according to environmentally
responsible practices beyond organic standards.
The longtime
suppliers to Whole Foods are complaining that the program called Responsibly
Grown can grant a farmer who does not meet the stringent requirements for
federal organic certification the same rating as an organic farmer, or even a
higher one.
The program
grant foods produced following some of the company’s environmentally and
socially sound activities grades that can go beyond those given to products
produced following the strict USDA organic standards.
Sales of
certified-organic products are skyrocketing, with sales up more than 11 percent
last year to roughly $39 billion, according to the Organic Trade Association.
Conventional
farmers can get a “best” rating while continuing to use various pesticides,
while organic farmers are largely barred by federal regulation from any
pesticide use.
But the company says that organic farmers could
win 78 of 220 points required for a “best” rating simply because of things they
already do to get organic certification.
1) Organic
farmers’ relationship with Whole Foods sours over new rating system (By STEPHANIE
STROM, The New York Times,
June 13, 2015 at 4:11 pm). Cited by Google Alerts <googlealerts-noreply@google.com> Organic, June 14, 2015)
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