SALMONELLA CONTAMINATION IN WATERMELONS?
WATERMELON, POSSIBLE RESPONSIBLE OF A SALMONELLA NEWPORT CONTAMINATION IN
THE UNITED KINGDOM. (from an article in
Portalfruticola.com [contacto@portalfruticola.com]; Feb. 6, 2012)
Versión en español, más abajo
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The
British Health Protection Agency (HPA) is investigating a contamination with
Salmonella Newport in the UK, contamination that could be linked with the consumption
of watermelons.
According
to what the HPA reported, the contamination was detected at the beginning of
December 2011. Confirmed were 26 cases in England, 3 in Wales and one in
Northern Ireland, in persons aged between 6 monhs and 85 years. Other cases of the same variety were confirmed
in Scottland (5), Ireland (4) and Germany (15). One person died, but the HPA
informed that this person presented other health complications.
Bob Adak, chief
of HPA’s department of gastrointestinal diseases pointed out that it is
important to remember that the risk of becoming ill eating watermelons is
fairly low, and recommended consumers to rinse fruits and vegetables –
including watermelons – before eating in order to reduce the risk of
contamination.
The HPA
explained that the contamination of the Fruit could have happened in two ways:
the first is that the surface of the fruit had been contaminated, and the
bacteria were transfered to the meat of the fruit in the process of cutting, or
that the fruit had been rinsed with contminated water, and the bacteria reached
the meat of the fruit in the cuttting process.
Source: www.portalfruticola.com; date of
publication 06/02/2012
Full article (inb Spanish): http://www.portalfruticola.com/2012/02/06/sandia-posible-responsable-de-brote-de-salmonella-newark-en-reino-unido/comment-page-1/#comment-2862
(N.of the E.: this case presents some similarity to
the recent and tragic contamination of melons with listeria in the USA; this
Editor points out that, differently from the American case, in the present one
the health authorities of the UK had the good sense of recommending that the
consumer rinses the fruit before eating it, recognizing the high probability
that the contamination was of external origin at handling. To expect that a fruit
such as a watermelon or a melon exits sterile of the packing plant is
practically an absurdity).
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SANDÍA POSIBLE RESPONSABLE DE BROTE DE SALMONELLA NEWPORT EN EL REINO
UNIDO. (de un artículo en Portalfruticola.com
[contacto@portalfruticola.com]; Feb. 6, 2012)
La Agencia
Británica de Protección de la Salud (HPA) está investigando un brote de la cepa
de Salmonella Newport en el Reino Unido, infección que podría estar
vinculada al consumo de sandía.
De acuerdo
a lo reportado por la entidad el brote fue detectado a principios de diciembre
de 2011. Se han confirmado 26 casos en Inglaterra, 3 en Gales y uno en Irlanda
del Norte, en personas entre los 6 meses y 85 años de edad. Otros casos
de la misma cepa se han confirmado en Escocia (5), Irlanda (4) y Alemania (15).
Si bien una persona falleció, la HPA informó que ésta presentaba otras
complicaciones en la salud.
Bob Adak,
jefe del departamento de enfermedades gastrointestinales del HPA destacó que
era importante recordar que el riesgo de enfermarse luego de comer sandía es bastante bajo y recomendó a las personas
lavar las frutas y hortalizas – incluida las sandías – antes de consumirlas para reducir los
posibles riesgos de la enfermedad.
La HPA
explicó quela contaminación de la fruta podría haber ocurrido de dos formas. La
primera, que la superficie de esta haya estado contaminada y la bacteria se
haya transferido a la carne de la fruta en el proceso de corte o, que la fruta
haya sido lavada con agua contaminada y la bacteria llegó a su carne en el
proceso de cortado.
Fuente:
www.portalfruticola.com;
Fecha
de publicación: 06/02/2012
Artículo completo: http://www.portalfruticola.com/2012/02/06/sandia-posible-responsable-de-brote-de-salmonella-newark-en-reino-unido/comment-page-1/#comment-2862
(N.del E.: el caso presenta cierta similitud con el de
la reciente y trágica contaminación de melones con listeria en los EEUU; este
Editor destaca que a diferencia del caso de los melones en los EEUU, en el
presente caso las autoridades sanitarias del Rino Unido han tenido la sensatez
de recomendar al consumidor el lavado de la fruta antes de consumirla,
reconociendo la alta probabilidad de que la contaminación sea de origen externo
debido a su manipuleo. Pretender que una fruta como la sandía o el melón salga
estéril de la planta de empaque es un absurdo).
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