INCIDENTES DE CONTAMINACIÓN TRANSGÉNICA
LA SUSTENTABILIDAD DEL COMERCIO NO TRANSGÉNICO
Marcado aumento de los
incidentes de contaminación con OGMs de embarques de productos no-OGM al aumentar
la superficie transgénica cultivada. ENGLISH VERSION BELOW
AUMENTO DE INCIDENTES DE CONTAMINACIÓN OGM (de un artículo en Organic-Market.Info
Online Magazine, Abr. 23, 2014)
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El aumento de la producción de cultivos
genéticamente modificados en todo el mundo llevó a un mayor número de
incidentes con bajos niveles de OGMs detectados en alimentos y piensos comercializados
internacionalmente, informa la FAO. Los incidentes llevaron a la interrupción
del comercio en granos, cereales y otros cultivos cuando los embarques fueron
detenidos por los países importadores y destruidos o retornados a sus países de
origen.
Setenta y cinco de 193 países miembros
de la FAO respondieron a encuestas sobre bajos niveles de OGMs en el comercio
internacional de alimentos y piensos. La encuesta reveló 198 incidentes de bajos
niveles de OGM entre 2002 y 2012, observándose un salto entre el 2009 y el 2012
cuando se reportaron 138 incidentes en 198 casos estudiados. Los envíos con
bajos niveles de OGMs provinieron principalmente de los EEUU, Canadá y China,
si bien también otros países embarcaron accidentalmente productos contaminados.
El mayor número de incidentes involucraron semilla de lino, arroz, maíz y
papaya.
Otros resultados de la encuesta indicaron que: 30 países producen cultivos OGM, sea para investigación, producción comercial o ambos, con un mayor desarrollo de cultivos OGM; 17 países no tienen procedimientos de seguridad de alimentos, piensos o efectos ambientales respecto de cultivos OGM; 55 países tienen política de cero tolerancia en productos OGM no autorizados: 38 países consideran que las diferencias entre políticas entre partes interesadas constituyen un factor importante de aumento de riesgo por presencia de bajos niveles de OGM en algunos alimentos intercambiados.
Más información está disponible de la FAO
Full article: http://www.organic-market.info/web/News_in_brief/Genetic_Engineering/Incidents/176/188/0/16627.html
Source: FAO; Publ.date:17.04.2014
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SUSTAINABILITY OF THE NON-GMO
TRAIDING.
Marked increase in GMO
contamination incidents in non-GMO international trading as the transgenic
surface cultivated in the world grows.
INCREASE IN INCIDENTS OF GM
CROPS (from an article in Organic-Market.Info Online Magazine,
Apr. 23, 2014)
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The increased production of genetically modified crops around the globe
has led to a higher number of incidentsof low levels of GMOs being
detected in traded food and feed, FAO reports. The incidents have led to trade disruptions between
countries with shipments of grain, cereal and other crops being blocked by
importing countries and destroyed or returned to the country of origin.
In 75 out of 193 FAO member countries responded to questions on low
levels of GM crops in international food and animal feed trade. The survey
reveals that respondents reported 198 incidents of low levels of GM crops mixed
into non-GM crops between 2002 and 2012; and there was a jump in cases between
2009 and 2012, when 138 out of the 198 incidents were reported. Shipments with
low levels of GM crops originated mainly from the USA, Canada and China,
although other countries also accidently shipped such crops. Once detected, most
shipments were destroyed or returned to the exporting country. The
highest number of incidents involved linseed, rice, maize and papaya.
Other survey findings include: 30 countries produce GM crops, either for research or commercial production or both, and more GM crops are being developed; 17 countries do not have any food safety, feed safety or environmental regulations on GM crops; 55 countries have zero-tolerance policy for unauthorized GM crops; 38 countries consider the different policies on GMOs existing between trading partners is an important factor in contributing to the trade risk posed by the presence of low levels of GM crops in some traded foods. More information is available from FAO.
Full article: http://www.organic-market.info/web/News_in_brief/Genetic_Engineering/Incidents/176/188/0/16627.html
Source: FAO; Publ.date:17.04.2014
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