INCIDENTES DE CONTAMINACIÓN TRANSGÉNICA

LA SUSTENTABILIDAD DEL COMERCIO NO TRANSGÉNICO
Marcado aumento de los incidentes de contaminación con OGMs de embarques de productos no-OGM al aumentar la superficie transgénica cultivada. ENGLISH VERSION BELOW



AUMENTO DE INCIDENTES DE CONTAMINACIÓN OGM (de un artículo en Organic-Market.Info Online Magazine, Abr. 23, 2014)  
El aumento de la producción de cultivos genéticamente modificados en todo el mundo llevó a un mayor número de incidentes con bajos niveles de OGMs detectados en alimentos y piensos comercializados internacionalmente, informa la FAO. Los incidentes llevaron a la interrupción del comercio en granos, cereales y otros cultivos cuando los embarques fueron detenidos por los países importadores y destruidos o retornados a sus países de origen.
 
Setenta y cinco de 193 países miembros de la FAO respondieron a encuestas sobre bajos niveles de OGMs en el comercio internacional de alimentos y piensos. La encuesta reveló 198 incidentes de bajos niveles de OGM entre 2002 y 2012, observándose un salto entre el 2009 y el 2012 cuando se reportaron 138 incidentes en 198 casos estudiados. Los envíos con bajos niveles de OGMs provinieron principalmente de los EEUU, Canadá y China, si bien también otros países embarcaron accidentalmente productos contaminados. El mayor número de incidentes involucraron semilla de lino, arroz, maíz y papaya.

Otros resultados de la encuesta indicaron que: 30 países producen cultivos OGM, sea para investigación, producción comercial o ambos, con un mayor desarrollo de cultivos OGM; 17 países no tienen procedimientos de seguridad de alimentos, piensos o efectos ambientales respecto de cultivos OGM; 55 países tienen política de cero tolerancia en productos OGM no autorizados: 38 países consideran que las diferencias entre políticas entre partes interesadas constituyen un factor importante  de aumento de riesgo por presencia de bajos niveles de OGM en algunos alimentos intercambiados.

Más información  está disponible de la FAO

Source: FAO; Publ.date:17.04.2014

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SUSTAINABILITY OF THE NON-GMO TRAIDING.
Marked increase in GMO contamination incidents in non-GMO international trading as the transgenic surface cultivated in the world grows.

INCREASE IN INCIDENTS OF GM CROPS (from an article in Organic-Market.Info Online Magazine, Apr. 23, 2014)
The increased production of genetically modified crops around the globe has led to a higher number of incidentsof low levels of GMOs being detected in traded food and feed, FAO reports. The incidents have led to trade disruptions between countries with shipments of grain, cereal and other crops being blocked by importing countries and destroyed or returned to the country of origin.
 
In 75 out of 193 FAO member countries responded to questions on low levels of GM crops in international food and animal feed trade. The survey reveals that respondents reported 198 incidents of low levels of GM crops mixed into non-GM crops between 2002 and 2012; and there was a jump in cases between 2009 and 2012, when 138 out of the 198 incidents were reported. Shipments with low levels of GM crops originated mainly from the USA, Canada and China, although other countries also accidently shipped such crops. Once detected, most shipments were destroyed or returned to the exporting country. The highest number of incidents involved linseed, rice, maize and papaya.

Other survey findings include: 30 countries produce GM crops, either for research or commercial production or both, and more GM crops are being developed; 17 countries do not have any food safety, feed safety or environmental regulations on GM crops; 55 countries have zero-tolerance policy for unauthorized GM crops; 38 countries consider the different policies on GMOs existing between trading partners is an important factor in contributing to the trade risk posed by the presence of low levels of GM crops in some traded foods. More information is available from FAO.


Source: FAO; Publ.date:17.04.2014

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