PELIGRO PARA LA ACUICULTURA DE TILAPIAS

VIRUS MORTÍFERO PARA PECES FINALMENTE IDENTIFICADO (extraído de SciDev.Net, May 3, 2016, Boletines, Grupos) (English version below: DEADLY FISH VIRUS FINALLY IDENTIFIED)



Un virus misterioso diezmó los stocks de peces Tilapia (oreochromis sp.) en Ecuador y en Israel desde el 2009. En un trabajo publicado en la revista mBio  el 5 de Abril ppdo (http://mbio.asm.org/content/7/2/e00431-16) los investigadores reportan que nueve de los diez genomas que identificaron no están relacionados con ningún otro virus.  
“Nuestros resultados sugieren que el llamado tilapi lake virus represente un nuevo virus y confirma que constituye una amenaza global para la acuicultura de los Tilapia en todo el mundo” dijo el autor principal asociado, Eran Bacharach, un virólogo de la Universidad Tel Aviv en Israel.  
El esfuerzo de investigación descripto en el trabajo fue una colaboración entre institutos de Israel, el Reino Unido, los EEUU y las Indias Occidentales.
El comercio mundial de Tilapia está estimado en US$ 7.500 millones, según la publicación. Los mayores productores son China, Ecuador, Egipto, Indonesia y Tailandia, y el mayor importador son los EEUU.
“Ahora necesitamos una mejor comprensión de la epidemiología del virus, sus propiedades biológicas, su capacidad de infectar y las rutas de contagio”, dijo Margy Villanueva, líder del Programa Nacional Sanitario para Especies de Acuicultura en el Instituto Agrícola Colombiano.  “Pero, por sobre todo, los productores deben informar cualquier caso que ocurra y establecer medidas de bioseguridad”, dijo Villanueva, tales como la desinfección de nuevos ejemplares y la destrucción de stocks  de peces afectados.  
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DEADLY FISH VIRUS FINALLY IDENTIFIED (from SciDev.Net, May 3, 2016, Boletines, Grupos)
A mysterious virus that has decimated tilapia (oreochromis sp.) fish stocks in Ecuador and Israel has finally been identified by an international team of scientists.
The virus, dubbed tilapia lake virus, was long suspected to be behind mass die offs of valuable farmed tilapia in Ecuador and Israel since 2009. In a paper published in the journal mBio last month (5 April), the researchers say that nine of the ten genome segments they have identified are unrelated to any other known virus.
“Our findings suggest that tilapia lake virus represents a novel virus, and confirm that it poses a global threat to tilapia aquaculture,” says joint lead author Eran Bacharach, a virologist at Tel Aviv University in Israel.
The research effort that resulted in the paper was down to a collaboration between institutes in Israel, the United Kingdom, the United States and the West Indies.
The global tilapia trade is worth an estimated US$7.5 billion a year, according to the paper. The largest producers are China, Ecuador, Egypt, Indonesia and Thailand, while the largest importer is the United States.
“Now we need a better understanding of the virus epidemiology, its biological properties, infectious capacity and routes of contagion,” Margy Villanueva, the leader of the National Sanitary Program for Aquaculture Species at the Colombian Agricultural Institute, says. “But, above all, farmers must report any cases and establish biosecurity measures”, she says, such as disinfecting new fish and destroying affected fish stocks.

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