PELIGRO PARA LA ACUICULTURA DE TILAPIAS
VIRUS MORTÍFERO PARA
PECES FINALMENTE IDENTIFICADO (extraído de SciDev.Net, May 3, 2016, Boletines, Grupos) (English version below: DEADLY FISH VIRUS FINALLY IDENTIFIED)
Un virus misterioso diezmó los
stocks de peces Tilapia (oreochromis sp.) en Ecuador y en Israel desde el 2009.
En un trabajo publicado en la revista mBio
el 5 de Abril ppdo (http://mbio.asm.org/content/7/2/e00431-16) los investigadores
reportan que nueve de los diez genomas que identificaron no están relacionados
con ningún otro virus.
“Nuestros resultados sugieren que el
llamado tilapi lake virus represente
un nuevo virus y confirma que constituye una amenaza global para la acuicultura
de los Tilapia en todo el mundo” dijo el autor principal asociado, Eran
Bacharach, un virólogo de la Universidad Tel Aviv en Israel.
El esfuerzo de investigación
descripto en el trabajo fue una colaboración entre institutos de Israel, el
Reino Unido, los EEUU y las Indias Occidentales.
El comercio mundial de Tilapia está
estimado en US$ 7.500 millones, según la publicación. Los mayores productores
son China, Ecuador, Egipto, Indonesia y Tailandia, y el mayor importador son
los EEUU.
“Ahora necesitamos
una mejor comprensión de la epidemiología del virus, sus propiedades
biológicas, su capacidad de infectar y las rutas de contagio”, dijo Margy
Villanueva, líder del Programa Nacional Sanitario para Especies de Acuicultura
en el Instituto Agrícola Colombiano. “Pero,
por sobre todo, los productores deben informar cualquier caso que ocurra y
establecer medidas de bioseguridad”, dijo Villanueva, tales como la desinfección
de nuevos ejemplares y la destrucción de stocks
de peces afectados.
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A mysterious
virus that has decimated tilapia (oreochromis sp.) fish stocks in Ecuador and
Israel has finally been identified by an international team of scientists.
The virus,
dubbed tilapia lake virus, was long suspected to be behind mass die offs of
valuable farmed tilapia in Ecuador and Israel since 2009. In a paper published in the journal mBio last month (5
April), the researchers say that nine of the ten genome segments they have
identified are unrelated to any other known virus.
“Our
findings suggest that tilapia lake virus represents a novel virus, and confirm
that it poses a global threat to tilapia aquaculture,” says joint lead author
Eran Bacharach, a virologist at Tel Aviv University in Israel.
The research
effort that resulted in the paper was down to a collaboration between
institutes in Israel, the United Kingdom, the United States and the West
Indies.
The global
tilapia trade is worth an estimated US$7.5 billion a year, according to the
paper. The largest producers are China, Ecuador, Egypt, Indonesia and Thailand,
while the largest importer is the United States.
“Now we need a better understanding of the virus epidemiology, its
biological properties, infectious capacity and routes of contagion,” Margy
Villanueva, the leader of the National Sanitary Program for Aquaculture Species
at the Colombian Agricultural Institute, says. “But, above all, farmers must
report any cases and establish biosecurity measures”, she says, such as
disinfecting new fish and destroying affected fish stocks.
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