VIEJA BODEGA SUSTENTABLE
BODEGA DECRÉPITA TRANSFORMADA EN LA MÁS VERDE EN LOS EEUU. (de un artículo por Laura Fraser, SustainableBusiness.com
Investor News, Jul.16, 2015)
(ENGLISH VERSION BELOW: AILING WINERY TRANSFORMED INTO THE GREENEST IN THE US)
En solo ocho años,Tim Thornhill transformó la más antigua bodega de los
EEUU – con tierras degradadas y aguas polucionadas – en el modelo de prácticas
sustentables que es hoy.
Cuando Tim Thornhill se mudó a un rancho en las Colinas, en 2002, no
pensaba ser un vitivinicultor.
La bodega Parducci cerca de Ukiah, California, era la más antigua del país, pero que había conocido mejores días. La contínua aplicación de pesticidas del petróleo, fungicidas y herbicidas habían arruinado las vides. Los efluentes polucionados por azúcares de vinificación con gran demanda de oxígeno fluían a una laguna del color del cabernet cubierta de espuma y “había riesgo de que se encontrase en violación de las regulaciones ambientales del estado”, recuerda Thornhill. Pero intuyendo su potencial de resurrección, junto con su hermano de todos modos compraron la vinería.
La bodega Parducci cerca de Ukiah, California, era la más antigua del país, pero que había conocido mejores días. La contínua aplicación de pesticidas del petróleo, fungicidas y herbicidas habían arruinado las vides. Los efluentes polucionados por azúcares de vinificación con gran demanda de oxígeno fluían a una laguna del color del cabernet cubierta de espuma y “había riesgo de que se encontrase en violación de las regulaciones ambientales del estado”, recuerda Thornhill. Pero intuyendo su potencial de resurrección, junto con su hermano de todos modos compraron la vinería.
Durante los pasados ocho años,Thornhill transformó Parducci en la bodega verde
que es hoy. La generación de electricidad es solar o eólica. Los fertilizantes
sintéticos fueron reemplazados por mejoradores naturales de suelo, incluyendo
estiércol y orujo (semillas, pieles y tallos descartados) que alimentan las uvas
de la viña certificada orgánica. Las etiquetas de las botellas están hechas de
100% papel de consumo reciclado; las cajas están hechas de cartón reciclado
libre de cloro, todas las tintas de impresión son a base de agua o soja. Los
vehículos de la empresa y la maquinria de granja funcionan solo a biodiesel renovable
y de bajas emisiones.
Uno de los mayores desafíos, dice Thornhill, fue el repensar la relación de
la viña con el agua. El plan de irrigación de tres días por semana estaba arraigado
en Parducci simplemente porque “esta era la forma en que se hizo siempre” en
los 80 años de historia de la viña.Thornhill reemplazó los medidores con 27
nuevos tensiómetros que miden precisamente la humedad del suelo y,
eventualmente, pudo disminuir el uso de agua en un 20%. “Ahora a veces no
tenemos siquiera que irrigar en el curso de alguna semana”, dice.
En lugar de pulverizar contra áfidos, plantó flores silvestres entre las
viñas para proveer un habitat a los insectos benéficos. Para controlar la
población de roedores instaló nidos para lechuzas. El habitat más impresionante
de la propiedad es el santuario aviar y los humedales – conocidos antes como la
“laguna roñosa”. Los efluentes de la bodega tienen un alto contenido de azúcar
que provocan un alto BOD, agotando el oxígeno en el agua necesario para la vida
de los peces y otros organismos. Desde que limpió la laguna el area se
convirtió en un santuario para todo tipo de garzas y aves lacustres incluso
patos silvestres. (Thornhill también observa ranas, tortugas, ratas
almizcleras, castores – y hasta teenagers – incursionando para nadar en las
aguas limpias).
Artículo original (en Inglés): http://www.sustainablebusiness.com/index.cfm/go/news.feature/id/1917?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+SBInvestorNews+%28SustainableBusiness.com+Investor+News%29
Este artículo apareció en On Earth, una revista producida por a magazine
produced por Natural Resources Defense Council (NRDC).
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AILING WINERY
TRANSFORMED INTO THE GREENEST IN THE US (from an article by Laura Fraser, SustainableBusiness.com
Investor News, Jul.16, 2015)
In just eight years, Tim Thornhill transformed the
oldest winery in the US - with degraded land and polluted water - to
the model of sustainable practices it is today.
When Tim Thornhill moved to a ranch in the hills, in 2002, he didn't plan to become a vintner.
The Parducci winery near Ukiah, California, the oldest in the county, but the property itself had seen better days. The regular application of petroleum-based pesticides, fungicides, and herbicides had distressed the vines. Wastewater polluted with oxygen-depleting wine sugars flowed into a cabernet-colored pond that was covered with scum and "was at risk of being in violation of state environmental regulations," Thornhill recalls. Sensing the potential for rebirth. , the brothers bought the winery anyway.
When Tim Thornhill moved to a ranch in the hills, in 2002, he didn't plan to become a vintner.
The Parducci winery near Ukiah, California, the oldest in the county, but the property itself had seen better days. The regular application of petroleum-based pesticides, fungicides, and herbicides had distressed the vines. Wastewater polluted with oxygen-depleting wine sugars flowed into a cabernet-colored pond that was covered with scum and "was at risk of being in violation of state environmental regulations," Thornhill recalls. Sensing the potential for rebirth. , the brothers bought the winery anyway.
Over the past eight years, Thornhill has turned Parducci into the nation's
greenest winery. Today, all of its electricity comes from solar or wind
sources. Petroleum-based fertilizers have been replaced by natural soil
amendments, including manure and pomace (discarded grape seeds, skins, and
stems), which nourish the vineyard's certified-organic grapes. Wine labels are
now made of 100 percent postconsumer recycled paper; boxes are made from
recycled, chlorine-free cardboard; all inks are soy- or water-based. Company
vehicles and farm equipment run only on renewable, low-emissions biodiesel.
One of the biggest challenges, Thornhill says, was rethinking the
vineyard's relationship with water. A three-days-a-week watering schedule had
become entrenched at Parducci, simply because "that was the way it had
always been done" over the winery's 80-year history. Thornhill replaced
the sole water meter with 27 new tensiometers, which measure soil moisture with
pinpoint accuracy. He eventually cut water use by 20 percent. "Now we
might not even have to water at all in the course of a given week," he
says.
Instead of spraying for aphids, he
planted rows of wildflowers between vines to provide habitat for aphid-eating
insects. To keep the rodent population down, he built owl boxes.The most
impressive habitat on the property is the bird sanctuary and wetlands --
formerly known as "the scummy pond." The winery's wastewater has a
high sugar content, which creates an untenably high biochemical oxygen demand
(BOD) burden, depleting the available oxygen in the water for fish and other
organisms.
Since he cleaned up the pond, the area has become a sanctuary for all manner of egrets, herons, and wood ducks. (Thornhill has also spotted frogs, turtles, muskrats, otters -- and teenagers -- sneaking in to swim in the clear water.)
Original article: http://www.sustainablebusiness.com/index.cfm/go/news.feature/id/1917?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+SBInvestorNews+%28SustainableBusiness.com+Investor+News%29
Since he cleaned up the pond, the area has become a sanctuary for all manner of egrets, herons, and wood ducks. (Thornhill has also spotted frogs, turtles, muskrats, otters -- and teenagers -- sneaking in to swim in the clear water.)
Original article: http://www.sustainablebusiness.com/index.cfm/go/news.feature/id/1917?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+SBInvestorNews+%28SustainableBusiness.com+Investor+News%29
This article first appeared in On Earth, a magazine
produced by the Natural Resources Defense Council (NRDC).
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