ACEBUCHE: NUEVO VIEJO ACEITE DE OLIVA
ACEITE DE OLIVA ACEBUCHE – PRODUCTO DE UNA PLANTA SILVESTRE ANCESTRAL, SE PRESENTA EN BIOFACH 2013 (de un artículo en newsletter@oneco.biofach.de; Dic. 20, 2012)
ENGLISH VERSION BELOW
Image: variedadesdeolivo.com;
Wikipedia.org.
Los olivos se cultivaron por miles de años en
el Mediterráneo. Y, como las vides, tiene su ancestro silvestre. El Acebuche, cuyo
nombre latino es Olea europaea var.
sylvestris, es el nombre de esta variedad nativa en España donde produce
aceites muy especiales.
Las acebuche de las Baleares tuvieron un
puesto importante durante siglos en la alimentación de la población campesina
así como en muchas regiones de España. Recientemente en las Canarias cultivos
históricos de estos olivos han recibido atención comercial. Aún en Andalucía esta variedad es apreciada regionalmente.
Pero hasta que el aceite de acebuche revele
su sabor dominado por intensos aromas y pizca de frutas cítricas junto con una
textura cremosa, la planta requiere de extremos esfuerzos. Siendo una planta rústica
y resistente al intenso calor, ella es perfectamente apropiada para regiones como
Mallorca. Una planta arbustiva produce gran cantidad de pequeñas aceitunas con
grandes carozos, por lo que producen poca cantidad de acite, y para producir un
litro de aceite conocido en Mallorca como „Oli d’ullastre“ se necesitan unos 30
kilos de frutas cosechadas manualmente.
Ultimamente, en España se han desarrollado
comercialmente productos cosméticos basados en aceite de acebuche.
En terminos de agricultura orgánica esta
variedad salvaje de olivos es casi típicamente ideal. Muy rústico y, por lo
tanto, resistente a las pestes, no necesita de ningún tratamiento químico. El „Oli
d’ullastre“ Mallorquí sera presentado por primera vez en BioFach
2013
Artículo
completo (en Inglés): http://oneco.biofach.de/en/news/the-acebuche-olive--an-ancient-savage-premieres-at-biofach-2013--focus--8186baff-5e2a-41bf-b544-20e49b56fe54/?fromnewsletter=true
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THE ACEBUCHE OLIVE – AN ANCIENT SAVAGE PREMIERES AT BIOFACH 2013 (from an article in newsletter@oneco.biofach.de; Dec. 20, 2012)
Image: variedadesdeolivo.com;
Wikipedia.org.
For thousands of years olives have been cultivated in the Mediterranean.
And like grapes they do have a savage ancestor. Acebuche, in Latin called Olea
europaea var. sylvestris, is the name of this unspoilt variety in Spain, where
it yields very special oils.
Besides the Balearic Islands Acebuche has been playing for centuries an
important part in the food supply of the peasant population in many regions of
Spain. Recently on the Canaries historic stands of trees were extended in order
to be capitalized. Even in Andalusia the variety is appreciated regionally.
Until it reveals its taste dominated by intense flavors and hints of citrus fruits together with a creamy texture, Acebuche requires an extremely high expense. Being sturdy and persistent even against pitiless heat it is perfectly suitable for growing areas like Mallorca. The shrubby trees produce high yields of small olives with big pits, which consequently lead to a corresponding small amount of oil. Thus for one liter of savage olive oil, called „Oli d’ullastre“ in Mallorca, about 30 kilograms of fruits have to be manually harvested.
Until it reveals its taste dominated by intense flavors and hints of citrus fruits together with a creamy texture, Acebuche requires an extremely high expense. Being sturdy and persistent even against pitiless heat it is perfectly suitable for growing areas like Mallorca. The shrubby trees produce high yields of small olives with big pits, which consequently lead to a corresponding small amount of oil. Thus for one liter of savage olive oil, called „Oli d’ullastre“ in Mallorca, about 30 kilograms of fruits have to be manually harvested.
This remarkable concentration of ingredients is increasingly used for
cosmetic products. Acebuche oil based body care has become a business in Spain
by now.
Regarding all advantages in terms of organic agriculture the savage variety of the olive is almost ideal-typical. Impervious and thus broadly resistant to vermin it does not need any chemical treatment. The Mallorquin „Oli d’ullastre“, which will be presented for the first time at BioFach 2013
Regarding all advantages in terms of organic agriculture the savage variety of the olive is almost ideal-typical. Impervious and thus broadly resistant to vermin it does not need any chemical treatment. The Mallorquin „Oli d’ullastre“, which will be presented for the first time at BioFach 2013
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