DIFERENCIA ENTRE EQUIVALENCIA SUSTANCIAL E IDENTIDAD
ESTUDIO MUESTRA DIFERENCIAS MOLECULARES IMPORTANTES ENTRE MAIZ OGM Y NO-OGM, newsletter@organic-market.eu, Jan.10,
2017, posted 09.01.2017 by Editor). Original
article: http://organic-market.info/news-in-brief-and-reports-article/study-shows-major-molecular-differences-between-gmo-and-non-gmo-corn.html
(English versión below: STUDY SHOWS MAJOR
MOLECULAR DIFFERENCES BETWEEN GMO AND NON-GMO CORN)
Un nuevo estudio único publicado el lunes en la
revista científica Nature describe el uso de perfiles moleculares para revelar
importantes diferencias en composición entre maíz OGM y su variedad madre no
OGM. Estos hallazgos cuestionan la posición de la industria y de las
autoridades regulatorias acerca de la “equivalencia sustancial” con serias implicancias sanitarias, dice Sustainable
Pulse.
“Más información sobre el contenido del estudio es dada por
Sustainable Pulse en el nuevo estudio científico homologado (new peer-reviewed study). El
científico jefe del estudio, el Dr Michael Antoniou, del King’s
College London describe
los efectos del proceso de ingeniería genética en la composición de la variedad
NK603 de maíz
genéticamente modificado para resistir al herbicida Roundup”.
El artículo continúa diciendo que el Dr. Antoniou declara:
“Nuestro estudio muestra claramente que el proceso de la transformación GM
resulta en profundas diferencias de composición en el NK603, demostrando que
este maíz OGM no es “sustancialmente equivalente” a su contraparte no-OGM. Análisis
en profundidad de los tipos de proteinas (“proteomics”)
y pequeñas moléculas bioquímicas (“metabolomics”)
revelaron importantes diferencias composicionales entre NK603 y su variedad madre
no-OGM. Los resultados obtenidos muestran no solo alteraciones en el uso de
energía y tension oxidtiva (daños a células y tejidos por oxígeno reactivo) y,
más preocupantes, importantes aumentos en ciertas sustancias (poliaminas)”.
Para más detalles: Sustainable
Pulse: www.sustainablepulse.com/2016/12/19/new-study-shows-major-molecular-differences-between-gmo-and-non-gmo-corn/#.WFrFQX24K9g
Observación del Editor del blog:
El tema de la “equivalencia sustancial” entre variedades GM y sus
homólogas no-OGM usado tanto por los científicos moleculares como por las
autoridades regulatorias para defender la pretendida identidad entre ellas es, a
criterio de este Editor, el punto más débil de la pretendida identidad.
“Equivalencia sustancial” no es “identidad”; “sustancial” es un concepto relativo,
y no es necesariamente “identidad”. Ing. Jorge Casale
----------------------------------------------------------------------
STUDY SHOWS MAJOR
MOLECULAR DIFFERENCES BETWEEN GMO AND NON-GMO CORN, newsletter@organic-market.eu, Jan.10, 2017, posted 09.01.2017 by Editor). Original article: http://organic-market.info/news-in-brief-and-reports-article/study-shows-major-molecular-differences-between-gmo-and-non-gmo-corn.html
A unique new study published Monday in the scientific
journal Nature has used molecular profiles to reveal
major differences in composition between a GMO corn and its non-GMO parent.
These findings question industry and regulatory position of “substantial
equivalence” and have serious safety implications, writes Sustainable Pulse”.
“Further information of the content of the
study are given by Sustainable Pulse and in the new peer-reviewed study. The leading scientist of the study, Dr Michael
Antoniou, at King’s College London describes the effects of the process
of genetic engineering on the composition of a genetically modified Roundup-resistant GMO corn variety, NK603”.
The article continues saying that Dr.
Antoniou stated: “Our study clearly shows that the GM transformation process
results in profound compositional differences in NK603, demonstrating that this
GMO corn is not substantially equivalent to its non-GMO counterpart. In-depth
analysis of types of proteins (“proteomics”) and small biochemical molecules
(“metabolomics”) revealed major compositional differences between NK603 and its
non-GMO parent. The results obtained show not only disturbances in energy
utilisation and oxidative stress (damage to cells and tissues by reactive
oxygen), but worryingly large increases in certain substances (polyamines)”.
More details find at Sustainable Pulse: www.sustainablepulse.com/2016/12/19/new-study-shows-major-molecular-differences-between-gmo-and-non-gmo-corn/#.WFrFQX24K9g
Observation of the blog’s Editor:
The concept of “substantial equivalence”
between GM and its homologous non-GM varieties used by molecular scientists and
regulatory authorities to defend the pretended identity between them is, as far
as this Editor is concerned, the weakest point of the pretended identity
between them. “Substantial equivalence” is not the same as “identical”. “Substantial”
is a relative concept, and it does not necessarily imply “identity”. Jorge Casale
Comentarios
Publicar un comentario