ARGENTINA: ORGÁNICOS Y RETENCIONES

ARGENTINA ESTIMULA EXPORTACIONES ORGÁNICAS ELIMINANDO IMPUESTOS (mail@freshplaza.com;  Boletines,  Organics, Mar.3, 2016)  (ENGLISH VERSION BELOWARGENTINA STIMULATES ORGANIC EXPORTS BY ELIMINATING TAXES)

Por un decreto publicado en el Boletín Oficial el gobierno argentino eliminó retenciones a los productos orgánicos de origen vegetal a fin de estimular esas exportaciones.



El poder ejecutivo fijó los derechos de exportación en 0% para los productos orgánicos cubiertos por la ley nacional, siempre que ellos tengan la documentación oficial que lo demuestre.

Los principales destinos de los productos orgánicos argentinos son los EEUU y la Unión Europea. Argentina tiene 3,2 millones de hectáreas dedicadas a las producciones orgánicas en 23 provincias, con una exportación de 170.500 toneladas.

Gonzalo Roca, secretario del Movimiento Argentino para la Producción Orgánica (MAPO) dijo que “el 40% de los productos orgánicos son de valor agregado, como los vinos, jugos, pulpa de caña de azúcar, aceite de oliva, aceite de sésamo, y también productos deshidratados como manzanas, arándanos, melazas, etc.; una variedad muy grande”.

Como dicen los considerandos del decreto, la Argentina cuenta con condiciones ecológicas muy favorables para la producción orgánica habiéndose posicionado como el segundo país  en el mundo según el número de hectáreas orgánicas cultivadas.
                                
El decreto establece que “la demanda de productos orgánicos representa un Mercado de alto potencial para el desarrollo nacional, y que experimenta un constante crecimiento a nivel internacional”.

Fuente: noticiasterra.com.ar; fecha de publicación: 2/26/2016
---------------------------------------------------
ARGENTINA STIMULATES ORGANIC EXPORTS BY ELIMINATING TAXES (mail@freshplaza.com;  Boletines,  Organics, Mar.3, 2016)

Through a decree published in the Official Gazette the government eliminated taxes on organic products of plant origin in order to stimulate their export.

The executive set the export rate duty for the product considered by national law organic at 0%, provided that they have the corresponding official documentation that proves it.

Organic food is the food that was never in contact with chemicals, toxins, or synthetic additives throughout its production process, from when it was grown, processed or packaged.

The main destinations for Argentinean organic products are the United States and the European Union. Argentina has 3.2 million hectares devoted to all kinds of organic productions, in all 23 provinces to export 170,500 tons.

Gonzalo Roca, secretary of the Argentine Movement for Organic Production (MAPO), said that "40 percent of the products are added value products, such as wines, juices, sugar cane pulp, flour, olive oil, rapeseed oil, and dehydrated ones such as apple, blueberry, molasses; there's a lot of variety."

According to the decree, Argentina has highly favorable ecological conditions for organic production and it has positioned itself as the second country in the world with regards to number of organic hectares.

The decree states that "the demand for organic products represents a market with a high potential for national development, and it is continuously growing at an international level."



Source: noticiasterra.com.ar; Publication date: 2/26/2016

Comentarios