ORGÁNICOS CONTRA LA BOTRYTIS
ALTERNATIVAS A FUNGICIDAS CONVENCIONALES EN EL CONTROL
POSCOSECHA DE UVAS DE MESA. (de un artículo en Global Produce News, Sep. 25, 2012) ENGLISH VERSION BELOW
Image: provedo.com; wikipedia.org
El llamado hongo gris causado por Botrytis cinerea, es la principal enfermedad de las uvas de mesa. Se
desarrolla en la viña y se expande rápidamente entre los racimos luego de la
cosecha, el transporte, el almacenado frío y en los puntos de venta.
En la agricultura convencional los racimos generalmente son tratados con fungicidas luego de la floración y en las diferentes etapas del ciclo productivo. Los racimos cosechados son almacenados usando dióxido de azufre, pero éste y los fungicidas sintéticos no son permitidos en agricultura orgánica, por lo que la búsqueda de métodos de almacenaje más amigables al ambiente continúa.
En la agricultura convencional los racimos generalmente son tratados con fungicidas luego de la floración y en las diferentes etapas del ciclo productivo. Los racimos cosechados son almacenados usando dióxido de azufre, pero éste y los fungicidas sintéticos no son permitidos en agricultura orgánica, por lo que la búsqueda de métodos de almacenaje más amigables al ambiente continúa.
En 2012, un grupo de investigadores Italianos, Israelíes y
Norteamericanos (Romanazzi et al., 2012) publicó una
revisión de métodos en el ‘Postharvest Biology and
Technology’ Journal sobre alternativas
al uso de fungicidas en el control de la pudrición gris en usas de mesa.
Los autores concluyeron el trabajo describiendo 1) los
aspectos comerciales de la cadena de la uva de mesa en Italia, Israel y
California, 2) el uso potencial de cloruro de calcio como tratamiento pre-cosecha
y ozono como tratamiento de poscosecha a fin de obtener usas de mesa libre de
residuos fungicidas. Especialmente el ozono podría ser la alternativa al uso de
fungicidas y anhídrido sulfuroso para el control poscosecha de la pudrición
gris en producciones orgánicas.
Estudio original: Romanazzi G., Lichter A., Mlikota Gabler F., Smilanick J.L., ‘Recent advances on the use of natural and safe alternatives
to conventional methods to control postharvest gray mold of table grapes’, 2012, Postharvest Biology and Technology, Issue No. 63, pag. 141-147. Más información: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521411001633
Fecha de publicación: 9/25/2012
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ALTERNATIVE
MEANS TO CONVENTIONAL FUNGICIDES IN GRAY MOLD POSTHARVEST CONTROL ON TABLE
GRAPES (from an article in Global Produce
News, Sep. 25, 2012)
Image: provedo.com; wikipedia.org
Gray mold,
caused by Botrytis cinerea, is the main postharvest disease of table grapes.
It can develop in the vineyard and spread rapidly among the berries after
harvest, during transport, cold storage and shelf life.
In conventional farming, the bunches are generally treated with fungicides after flowering, at pre-bunch closure, at veraison, and later according to the harvesting time. The harvested bunches are stored by using sulfur dioxide, but the use of synthetic fungicides and of sulfur dioxide is not allowed for organic produce, furthermore the demand for environmentally friendly storage methods continues to increase.
In conventional farming, the bunches are generally treated with fungicides after flowering, at pre-bunch closure, at veraison, and later according to the harvesting time. The harvested bunches are stored by using sulfur dioxide, but the use of synthetic fungicides and of sulfur dioxide is not allowed for organic produce, furthermore the demand for environmentally friendly storage methods continues to increase.
In 2012, a group
of Italian, Israeli and American researchers (Romanazzi et al., 2012) has
published a review on ‘Postharvest
Biology and Technology’ Journal about the
alternatives means to the use of fungicides in the control of postharvest gray
mold of table grapes.
The authors have
concluded the work describing 1) the commercial aspects of table grape chain in
Italy, Israel and California and 2) the potential of using calcium chloride, as
preharvest treatment, and ozone, as postharvest treatment, to obtain table
grapes free from fungicide residues. Especially, the ozone could be the mean alternative to
fungicides and sulfur dioxide use both to control postharvest gray mold and to
be used for organic production.
Full article: http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=101172
Original study. Romanazzi G.,
Lichter A., Mlikota Gabler F., Smilanick J.L., ‘Recent advances on the use of natural and safe alternatives to
conventional methods to control postharvest gray mold of table grapes’, 2012, Postharvest Biology and Technology, Issue No. 63, pagg. 141-147. Further info: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521411001633
Publication date: 9/25/2012
Publication date: 9/25/2012
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