ORGÁNICOS CONTRA LA BOTRYTIS


ALTERNATIVAS A FUNGICIDAS CONVENCIONALES EN EL CONTROL POSCOSECHA DE UVAS DE MESA. (de un artículo en Global Produce News, Sep. 25, 2012)   ENGLISH VERSION BELOW

Image: provedo.com; wikipedia.org
El llamado hongo gris causado por Botrytis cinerea, es la principal enfermedad de las uvas de mesa. Se desarrolla en la viña y se expande rápidamente entre los racimos luego de la cosecha, el transporte, el almacenado frío y en los puntos de venta. 
En la agricultura convencional los racimos generalmente son tratados con fungicidas luego de la floración y en las diferentes etapas del ciclo productivo. Los racimos cosechados son almacenados usando dióxido de azufre, pero éste y los fungicidas sintéticos no son permitidos en agricultura orgánica, por lo que la búsqueda de métodos de almacenaje más amigables al ambiente continúa.  
En 2012, un grupo de investigadores Italianos, Israelíes y Norteamericanos (Romanazzi et al., 2012) publicó una revisión de métodos en el ‘Postharvest Biology and Technology’ Journal sobre alternativas al uso de fungicidas en el control de la pudrición gris en usas de mesa. 
Los autores concluyeron el trabajo describiendo 1) los aspectos comerciales de la cadena de la uva de mesa en Italia, Israel y California, 2) el uso potencial de cloruro de calcio como tratamiento pre-cosecha y ozono como tratamiento de poscosecha a fin de obtener usas de mesa libre de residuos fungicidas. Especialmente el ozono podría ser la alternativa al uso de fungicidas y anhídrido sulfuroso para el control poscosecha de la pudrición gris en producciones orgánicas.  
Artículo completo (en Inglés): http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=101172
Estudio original: Romanazzi G., Lichter A., Mlikota Gabler F., Smilanick J.L., ‘Recent advances on the use of natural and safe alternatives to conventional methods to control postharvest gray mold of table grapes’, 2012, Postharvest Biology and Technology, Issue No. 63, pag. 141-147.  Más información: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521411001633 
Fecha de publicación: 9/25/2012
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ALTERNATIVE MEANS TO CONVENTIONAL FUNGICIDES IN GRAY MOLD POSTHARVEST CONTROL ON TABLE GRAPES (from an article in Global Produce News, Sep. 25, 2012)
Image: provedo.com; wikipedia.org
Gray mold, caused by Botrytis cinerea, is the main postharvest disease of table grapes. It can develop in the vineyard and spread rapidly among the berries after harvest, during transport, cold storage and shelf life. 
In conventional farming, the bunches are generally treated with fungicides after flowering, at pre-bunch closure, at veraison, and later according to the harvesting time. The harvested bunches are stored by using sulfur dioxide, but the use of synthetic fungicides and of sulfur dioxide is not allowed for organic produce, furthermore the demand for environmentally friendly storage methods continues to increase. 
In 2012, a group of Italian, Israeli and American researchers (Romanazzi et al., 2012) has published a review on ‘Postharvest Biology and Technology’ Journal about the alternatives means to the use of fungicides in the control of postharvest gray mold of table grapes. 
The authors have concluded the work describing 1) the commercial aspects of table grape chain in Italy, Israel and California and 2) the potential of using calcium chloride, as preharvest treatment, and ozone, as postharvest treatment, to obtain table grapes free from fungicide residues. Especially, the ozone could be the mean alternative to fungicides and sulfur dioxide use both to control postharvest gray mold and to be used for organic production. 
Original study. Romanazzi G., Lichter A., Mlikota Gabler F., Smilanick J.L., ‘Recent advances on the use of natural and safe alternatives to conventional methods to control postharvest gray mold of table grapes’, 2012, Postharvest Biology and Technology, Issue No. 63, pagg. 141-147. Further info: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521411001633
Publication date: 9/25/2012

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