NITRATOS EN EL AGUA Y EMBARAZO



NITRATOS EN EL AGUA DE BEBIDA DE LAS MADRES Y DEFECTOS DE NACIMIENTO EN LOS BEBES. (EHN Children's Health [childrens_health@newsletters.environmentalhealthnews.org] de una sinopsis por el staff de EHN (EHN Staff); Jun 27, 2013)          ENGLISH VERSION BELOW




Los bebes cuyas madres consumen nitratos en el agua de bebida tienen mayores probabilidades de nacer con espina bífida (*), paladar hendido y otros defectos de nacimiento, según un estudio en niños en los estados de Texas y Iowa (EEUU). Los nitratos son fertilizantes (**) usados en cultivos y son el producto químico que más frecuentemente poluciona corrientes de agua en el mundo entero. El estudio es el primero en comparar los defectos de nacimiento en los niños con el consumo de aguas contaminadas con nitratos durante el embarazo.

La frecuencia de mujeres que ingirieron 5 mg de nitratos o más por día en el agua de bebida y cuyos bebes nacieron con defectos de tubo neural, deformaciones de las extremidades y defectos orales fue significativamente mayor que las del grupo de control, escribieron los autores del trabajo que fue publicado en Environmental Health Perspectives. El efecto de los nitratos en el agua de bebida se verifica entre un mes antes de la concepción y el primer trimestre de embarazo. El estándar federal de los EEUU para el agua de bebida es de 10 miligramos por litro de nitrato/nitrógeno o 45 miligramos de nitrato total por litro.

Las aguas de pozo son las que tienen la mayor concentración de nitratos. Niveles promedio estimados en agua embotellada, el agua de la canilla y el agua de pozo en el área estudiada fue de 0,33, 5.0 y 17,6 mg/l respectivamente..

Dado que la contaminación con nitratos ocurre en conjunción con otros contaminantes, los investigadores sugirieron que los estudios futuros de defectos de nacimiento deberían observar la exposición prenatal a mezclas de contaminantes en el agua de bebida.

(*) La espina bífida es uno de los numerosos defectos de nacimiento asociados al consumo de la madre de agua de bebida contaminada con nitratos.. National Institutes of Health


Artículo científico original (en Inglés):  http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1206249.


(**) Nota del Editor del blog: Los nitratos solubles usados como fertilizantes – p.ej. nitrato de Chile – no están permitidos en la agricultura orgánica. Su uso excesivo no solo es la causa de contaminación de agua de bebida y de riego proveniente de acuíferos, sino que es también la causa de la ‘esterilidad’ de lagos por incentivación del crecimiento de las algas que producen cantidades excesivas de oxígeno tóxicas para la vida acuática. También son responsables del envenenamiento de cuencas marinas de desagüe de ríos que atraviesan zonas de explotación agrícola extensiva.
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NITRATES IN MOM'S DRINKING WATER LINKED TO BIRTH DEFECTS IN KIDS. (EHN Children's Health [childrens_health@newsletters.environmentalhealthnews.org] from a Synopsis by EHN Staff; Jun 27, 2013)
Babies whose mothers consume nitrates in drinking water have a higher risk of spina bífida (*), cleft palate and other birth defects, according to a large study of children in Texas and Iowa. Used as fertilizers on crops, nitrates are one of the most widespread chemical contaminants in aquifers around the world. The study is the first to compare birth defects in kids to their mothers’ consumption of nitrates-tainted drinking water during pregnancy.
Women whose babies were born with neural tube defects, limb deformities and oral cleft defects "were significantly more likely than control mothers to ingest 5 mg or more of nitrate per day from drinking water," wrote the researchers, whose study was published in Environmental Health Perspectives.
Mothers of babies with spina bifida, a disorder where the embryonic neural tube does not fully close, were twice as likely to ingest at least 5 milligrams of nitrate daily from drinking water than mothers in the control group. From one month preconception through the first trimester, mothers of children with limb deficiencies, cleft palate and cleft lip were, respectively, 1.8, 1.9 and 1.8 times more likely than control group mothers to ingest at least 5.42 milligrams of nitrate daily.
The federal standard for drinking water is 10 milligrams per liter for nitrate/nitrogen or 45 milligrams per liter for total nitrate.
In this study, the researchers studied 3,300 mothers from Iowa and Texas whose babies were born with neural tube defects, oral cleft, limb deficiency or congenital heart defects. They compared them to a control group of 1,121 mothers who lived in the study area and had babies without any major congenital malformations.
Private well water contains the highest concentrations of nitrates. Estimated median levels in the study area for bottled water, public water supplies and private wells were 0.33, 5.0, and 17.6 mg/L, respectively.
Since nitrate contamination occurs in conjunction with other water contaminants, the researchers suggested that future studies of birth defects could look at prenatal exposure to mixtures of contaminants in drinking water.


(*) Spina bifida is one of numerous birth defects associated with a pregnant woman's consumption of nitrates-contaminated water. National Institutes of Health


Original scientific paper:   http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1206249.


(**) Comment by the blog’s Editor: the soluble nitrates used as fertilizers – for example the Chilean nitrate – are not allowed in organic agriculture.  Its excessive use is not only cause of contamination of drinking and irrigation water of aquifers, but it is also the cause of the ‘sterilization’ of lakes due to the incentivation of growth of algaes that produce an excessive amount of oxygen that becomes toxic for the aquatic life.  They are also responsible for the intoxication of ocean basins in which water from intensive agricultural areas drains.

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