Manzanas transgénicas?


GM APPLE RAISES FEARS AMONG CANADIAN GROWERS (from an article in Portalfruticola.com [contacto@portalfruticola.com]; Jun. 11, 2012)  SPANISH VERSION BELOW


 Apple growers in British Coloumbia, Canada, has raised their voices against the request of authorization by Okanagan Specialty Fruits Inc, to grow GM apples that do not oxydize. They fear crossed contamination. Rick Austin, sales and marketing director of the  BC Tree Fruits cooperative commented to www.portalfruticola.com that it could damage the industry. “I do not see any positive side to all this”, he said.
Also, Jesse Sandhu, president and chief of operations of JIND Fruit Co commented that there are no reasons why Okanagan Specialty Fruits should cultívate apples that do not oxydize. “The World is not looking forward to apples that do not oxydize; lemon juice could be added to avoid it instead of modifyibng the gen”, he added.
On the other side, Neal Carter, president of Okanagan Specialty Fruits pointed out that crossed contamination should not be a problem. He said that pollination is very strict, and bees move predictably. Besides, the management of the gen would guarantee that the pollen will not move too far. He explained that even if there would be some gen flux, that does not turn the tree from traditional to genetically modified. “The seed would have a small quantity of crossed contamination, but we do not eat the seed; it is a possibility in one million”, he explained.
Neal told that the company has performed two field trials in the US and requested the regulatory organisms in Ontario, Quebec, British Columbia and the US allowance to conduct comercial trials.
The process to obtain those permits is quite long; they expect to be able to begin with the trials next year in the US and in 2014 in Canada.
For Carter, apple oxydation is a problema for the cut apple industry, as well as for food service and large producers.

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MANZANA TRANSGÉNICA DESPIERTA TEMORES ENTRE PRODUCTORES CANADIENSES (de un artículo en Portalfruticola.com [contacto@portalfruticola.com]; Jun. 11, 2012)
Los productores de manzanas en Columbia Británica, Canadá han levantado la voz en contra de la solicitud de Okanagan Specialty Fruits Inc, para poder cultivar manzanas genéticamente modificadas que no se oxidan, debido a que temen una contaminación cruzada. Rick Austin, director de ventas y marketing de la cooperativa BC Tree Fruits comentó a www.portalfruticola.com que esto podría perjudicar a la industria. “No le veo ningún lado positivo a todo esto”, agregó.
Por su parte Jesse Sandhu, presidente y jefe de operaciones de JIND Fruit Co comentó que no hay razón por la cual Okanagan Specialty Fruits deba cultivar manzanas que no se oxidan.
“El mundo no está esperando manzanas que no se oxidan. Puedes poner jugo de limón en
las manzanas para evitar que eso suceda en lugar de modificar el gen”, sostuvo.
Desde la otra esquina Neal Carter, presidente de Okanagan Specialty Fruits señaló que la contaminación cruzada no era un problema.
Dijo que la polinización es bastante “estricta”, ya que las abejas se mueven de una manera predecible. Además el manejo del gen garantizaría que el polen no se desplazará muy lejos.
Explicó que si incluso existiera un flujo de genes eso no convierte un árbol tradicional en uno modificado. “La semilla tendría una cierta cantidad de contaminación cruzada, pero nosotros no nos comemos la semilla y es una posibilidad en un millón”, sostuvo.
Neal contó que la compañía ha llevado a cabo dos ensayos de campo en EE.UU y solicitó a los organismos reguladores en Ontario, Quebec, Columbia Británica y EE.UU poder hacer pruebas comerciales.
El proceso para obtener las aprobaciones es bastante lento, por lo que esperan poder comenzar con los ensayos el próximo año en EE.UU y en 2014 en Canadá.
Para Carter la oxidación de la manzana es un gran problema para la industria y desarrollar una fruta que no se oxide sería un gran avance para la industria de la manzana cortada, el foodservice y para los productores más grandes.

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