NANOTECHNOLOGY TO KEEP FRUIT FRESH?



 Image: cookhereandnow.com; (wikipedia.org)


RESEARCHERS LOOK TO NANOTECH TO KEEP FRUIT FRESH (from an article in SciDev.Net Weekly Update 28 May - 5 June 2012; SciDev.Net [info@scidev.net])   VERSIÓN EN ESPAÑOL, MÁS ABAJO

Image: cookhereandnow.com; (wikipedia.org)

[NEW DELHI] Researchers are working on 'nano-film' packaging materials to extend the shelf-life of fruit and vegetables and reduce huge post-harvest losses – mainly in mangoes -  in South Asia.
The project involves the University of Guelph in Canada, Tamil Nadu Agriculture University (TNAU) in India, the Industrial Technology Institute (ITI) in Sri Lanka, and MYRADA, a nongovernmental organisation based in southern India.
The project follows studies at Tamil Nadu Agriculture University (TNAU) showning that a nano-film that emits Hexanal, which is found in trace amounts in plants such as beans and cucumbers, as a vapour that can extend the shelf-life of vegetables by up to 21 days without any deterioration in quality.
Hexanal targets an enzyme called phospholipase-D, which is responsible for fruit and vegetable deterioration. Farmers in some countries use hexanal sprays on crops, but this is not practical in hot countries where the chemical vapourises quickly.
The Canadian scientists developed the synthetic hexanal and the TNAU team is planning to test such hexanal impregnated into natural plant fibre. This fibre slowly releases the chemical onto the food to stop the enzyme activity.
Meanwhile, the Sri Lankan scientists will test hexanal embedded in a natural wax, which, if successful, would then be used for nano-film coating.
However, Alok Dhawan, director of the Institute of Life Sciences at Ahmedabad University and founder of the Indian Nanoscience Society, cautioned that nanofilms containing hexanal as packaging materials would need studies on the environmental impact. This is because consumers would throw the wrappings away, and they would be dumped in land-fills.
Hexanal's antimicrobial properties could also destroy some natural biodegrading bacteria in the environment, Dhawan added, suggesting that the effect on ecosystems would also need to be studied.
Source: T.V. Padma (*); Publication date: 29 May 2012
(*)T V Padma, regional coordinator padma@scidev.net; T V Padma reports on science from India, coordinates freelance contributions from the region and liaises with key organisations that partner with SciDev.Net activities. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INVESTIGACIONES EN NANOTECNOLOGÍA PARA MANTENER FRESCA LA FRUTA. (de un artículo en SciDev.Net Weekly Update 28 May - 5 June 2012; SciDev.Net [info@scidev.net])


[NEW DELHI] Los investigadores están desarrollando materiales de envasado nanotecnológicos para extender la vida útil de fruta y hortalizas, y reducir grandes pérdidas pos-cosecha – en primer lugar, mangos - en el Sur de Asia.  
El proyecto involucra a la Univewrsidad de Guelph en Canada, la Universidad Agrícola Nadu de Tamil (TNAU) en India, el Instituto de Tecnología Industrial (ITI) en Sri Lanka, y MYRADA, una ONG en el sur de India.
El proyecto sigue estudios realizados en la Tamil Nadu Agriculture University (TNAU) que muestran que un nano-film que emite Hexanal – una sustancia que se encuentran en pequeñas cantidades en plantas como porotos y pepinos - en forma de vapor extiende la vida útil de las hortalizas hasta 21 días sin deteriorar la calidad. El Hexanal actúa sobre la enzima fosfolipasa-D, responsable del deterioro de la fruta y hortalizas. Los productores frutícolas de algunos países pulverizan hexanal sobre sus cosechas, pero este método no es práctico en países cálidos donde la sustancia se evapora rápidamente.
Los científicos Canadienses desarrollaron un hexanal sintético, y el equipo de la TNAU intenta ensayar impregnándolo en fibra vegetal natural. La fibra libera lentamente el producto químico sobre el alimento para detener la actividad de la enzima.
Mientras tanto, los científicos de Sri Lanka ensayarán hexanal embebido en una cera natural que, de resultar exitosa, sería usada en la cobertura nano.
Sin embargo, Alok Dhawan, director del Instituto de Ciencias de la Vida en la Universidad de Ahmedabad y fundador de la Sociedad India de Nanotecnología, previene que el uso de nanofilms conteniendo hexanal como material de envase necesitaría de estudios sobre el posible impacto ambiental, ya que los consumidores desecharán los envoltorios de la fruta que terminarán en los basurales. Las propiedades antimicrobianas del hexanal podrían destruir algunas bacterias biodegradantes naturales del ambiente, añadió Dhawan, lo que también sugiere la necesidad de realizar estudios sobre los efectos de estos materiales en los ecosistemas.
Fuente: T.V. Padma (*); fecha de publicación: 29 May 2012; (*) T V Padma, coordinadora regional padma@scidev.net; reporta sobre ciencia desde India, coordina las contribuciones freelance de la región y conecta con las actividades de las organizaciones principales que participan en las actividades de SciDev.Net. 

Comentarios