NANOTECHNOLOGY TO KEEP FRUIT FRESH?
Image: cookhereandnow.com; (wikipedia.org)
RESEARCHERS LOOK TO NANOTECH TO KEEP FRUIT FRESH (from an article in SciDev.Net Weekly Update 28 May - 5 June 2012; SciDev.Net [info@scidev.net]) VERSIÓN EN ESPAÑOL, MÁS ABAJO
Image: cookhereandnow.com; (wikipedia.org)
[NEW DELHI] Researchers are
working on 'nano-film' packaging materials to extend the shelf-life of fruit
and vegetables and reduce huge post-harvest losses – mainly in mangoes - in South Asia.
The project involves the
University of Guelph in Canada, Tamil Nadu Agriculture University (TNAU) in
India, the Industrial Technology Institute (ITI) in Sri Lanka, and MYRADA, a
nongovernmental organisation based in southern India.
The project follows studies at
Tamil Nadu Agriculture University (TNAU) showning that a nano-film that emits Hexanal,
which is found in trace amounts in plants such as beans and cucumbers, as a
vapour that can extend the shelf-life of vegetables by up to 21 days without
any deterioration in quality.
Hexanal targets an enzyme called
phospholipase-D, which is responsible for fruit and vegetable deterioration.
Farmers in some countries use hexanal sprays on crops, but this is not
practical in hot countries where the chemical vapourises quickly.
The Canadian scientists developed
the synthetic hexanal and the TNAU team is planning to test such hexanal
impregnated into natural plant fibre. This fibre slowly releases the chemical
onto the food to stop the enzyme activity.
Meanwhile, the Sri Lankan
scientists will test hexanal embedded in a natural wax, which, if successful,
would then be used for nano-film coating.
However, Alok Dhawan, director of
the Institute of Life Sciences at Ahmedabad University and founder of the
Indian Nanoscience Society, cautioned that nanofilms containing hexanal as
packaging materials would need studies on the environmental impact. This is
because consumers would throw the wrappings away, and they would be dumped in
land-fills.
Hexanal's antimicrobial
properties could also destroy some natural biodegrading bacteria in the
environment, Dhawan added, suggesting that the effect on ecosystems would also
need to be studied.
Source: T.V.
Padma (*); Publication date: 29 May 2012
(*)T V Padma, regional coordinator padma@scidev.net; T V Padma
reports on science from India, coordinates freelance contributions from the
region and liaises with key organisations that partner with SciDev.Net
activities.
Full article: http://www.scidev.net/en/new-technologies/nanotechnology/news/researchers-look-to-nanotech-to-keep-fruit-fresh.html
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INVESTIGACIONES
EN NANOTECNOLOGÍA PARA MANTENER FRESCA LA FRUTA. (de un artículo en SciDev.Net Weekly Update 28 May - 5 June 2012;
SciDev.Net [info@scidev.net])
[NEW
DELHI] Los investigadores están desarrollando materiales de envasado
nanotecnológicos para extender la vida útil de fruta y hortalizas, y reducir
grandes pérdidas pos-cosecha – en primer lugar, mangos - en el Sur de Asia.
El
proyecto involucra a la Univewrsidad de Guelph en Canada, la Universidad
Agrícola Nadu de Tamil (TNAU) en India, el Instituto de Tecnología Industrial
(ITI) en Sri Lanka, y MYRADA, una ONG en el sur de India.
El
proyecto sigue estudios realizados en la Tamil Nadu Agriculture University (TNAU)
que muestran que un nano-film que emite Hexanal – una sustancia que se
encuentran en pequeñas cantidades en plantas como porotos y pepinos - en forma
de vapor extiende la vida útil de las hortalizas hasta 21 días sin deteriorar
la calidad. El Hexanal actúa sobre la enzima fosfolipasa-D, responsable del
deterioro de la fruta y hortalizas. Los productores frutícolas de algunos
países pulverizan hexanal sobre sus cosechas, pero este método no es práctico
en países cálidos donde la sustancia se evapora rápidamente.
Los
científicos Canadienses desarrollaron un hexanal sintético, y el equipo de la
TNAU intenta ensayar impregnándolo en fibra vegetal natural. La fibra libera
lentamente el producto químico sobre el alimento para detener la actividad de
la enzima.
Mientras
tanto, los científicos de Sri Lanka ensayarán hexanal embebido en una cera
natural que, de resultar exitosa, sería usada en la cobertura nano.
Sin
embargo, Alok Dhawan, director del Instituto de Ciencias de la Vida en la
Universidad de Ahmedabad y fundador de la Sociedad India de Nanotecnología,
previene que el uso de nanofilms conteniendo hexanal como material de envase
necesitaría de estudios sobre el posible impacto ambiental, ya que los
consumidores desecharán los envoltorios de la fruta que terminarán en los
basurales. Las propiedades antimicrobianas del hexanal podrían destruir algunas
bacterias biodegradantes naturales del ambiente, añadió Dhawan, lo que también
sugiere la necesidad de realizar estudios sobre los efectos de estos materiales
en los ecosistemas.
Fuente: T.V. Padma (*); fecha
de publicación: 29 May 2012; (*) T V Padma, coordinadora regional padma@scidev.net; reporta sobre ciencia desde India, coordina las
contribuciones freelance de la región y conecta con las actividades de las
organizaciones principales que participan en las actividades de SciDev.Net.
Artículo completo (en Inglés): http://www.scidev.net/en/new-technologies/nanotechnology/news/researchers-look-to-nanotech-to-keep-fruit-fresh.html
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