UTILIDADES O ALIMENTOS?


FARM INVESTMENT (from an article in Farming News Daily newsletter@farmingnewsdaily.co.uk; May. 30, 2012)    VERSIÓN EN ESPAÑOL, MÁS ABAJO.



Financial services group TIAA-CREF, which is a major agricultural investor, said on Monday it is partnering with Canadian and European money managers to form a $2 billion global farmland investing company to capitalize on the growing demand for grains and other agricultural products.

Growing demand for protein in developing economies and alternative energy mandates are helping to raise demand for agricultural products used for food, fiber and fuel and driving investment in farmland, said Jose Minaya, managing director and head of global natural resources and infrastructure investments at TIAA-CREF. "Direct investment in farmland provides access to the key driver of food production," he said.
TIAA-CREF currently manages about $2.5 billion in more than 400 properties totaling 600,000 acres of farmland in the United States, Australia, South America and Eastern Europe.
"Farmland presents a risk-return profile that meets our depositors' objectives and that offers portfolio diversification," said Normand Provost, Caisse executive vice president, private equity.

(N. of the E.: Obviously, this type of agriculture is the opposite of what the organic agriculture proposes. It not only grabs agricultural lands, very often destroying some forms of environment ecologically and socially desirable using enormous quantities of all types of agrochemicals, transgenics and non sustainable energy, very often with small or nul respect for soil and the environment. This type of ultra-extensive agriculture is usually justified because of the scarcity of the food required to feed a rapidly growing World population. But the truth is that this is not a matter of lack of quantity of food, but of its deficient distribution, thanks to purely economic reasons. Organic agriculture believes that is it possible to feed the World without this type of industrial agriculture, if the means and the education is placed at the disposal of those that need the food. More than enough food would then be avialble in a sustainable way


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INVERSIÓN AGRÍCOLA (de un artículo en Farming News Daily newsletter@farmingnewsdaily.co.uk; May. 30, 2012)

El grupo de servicios financieros TIAA-CREF, un importante inversor en agricultura, anunció el lunes que se está asociando fondos de inversion Canadienses y Europeos para formar una compañía de inversion agrícola global para capitalizar la creciente demanda de granos y otros productos agrícolas.

La creciente demanda de proteínas en las economías en desarrollo y los mandatos por formas alternativas de energía están ayudando a elevar la demanda de productos agrícolas usados como alimentos, fibras y combustibles, orientando las inversiones en tierras agrícolas, dijo José Minaya, director gerente y encargado de inversiones en recursos naturales globales TIAA-CREF. "La inversión dirtecta en tierras agrícolas ofrece acceso a principales impulsores de la producción de alimentos”, dijo Minaya.
TIAA-CREF maneja habitualmente unos US$ 2.500 millones en más de 400 propiedades con un total de 600.000 acres (unas 300.000 has) de tierras agrícolas en los EEUU, Australia, Sud América y Europa del Este. "Las tierras agrícolas ofrecen un perfil de riesgo-beneficios que satisfacen los objetivos de nuestros depositantes así como un diversificación de la cartera”, dijo vicepresidente ejecutivo de Caisse, un fondo de inversión privado.

(N. del E.: Obviamente, este tipo de agricultura es el polo opuesto del que propone la agricultura orgánica, ya que, no solo acapara tierras agrícolas, muchas veces destruyendo algunas formas del medio ambiente deseables por ecología y por razones éticas y sociales, usando enormes cantidades de todo tipo de agroquímicos, transgénicos e inversiones energéticas no sustentables, y a menudo con poco o nulo respeto por el suelo y el ambiente. Si bien se justifica este tipo de agricultura ante la escasez de alimentos requeridos por una población mundial creciente, cuando en realidad no es una cuestión de producción de alimentos, sino más bien, de su deficiente distribución por razones puramente económicas. La gricultura orgánica cree que es posible alimentar al mundo sin este tipo de agricultura industrial, y que, si los medios y la educación son puestos al alcance de quienes necesitan los alimentos, se lograrían cantidades de alimentos más que suficientes y en forma sustentable). 

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